Connle Cho
Connle Cho 2020-07-04 21:21:57 版主 24K

我家小孩四歲多,直都一打問嗝,但由四月中開始打嗝頻密左,一天裏面可以打九次但一飲水就停,或者三日打一次又或者五日打一次又或者維持20日天天打一次

羲澐媽
Bu Bu Mammy 2020-07-04 22:04:23 #1F

Lisa07
Lisa07 2020-07-04 22:40:16 #2F

@Connle Cho

我之前和你一樣症狀,要去教學醫院看胃腸科檢查。因為健保現在規定沒有照過胃鏡檢查只能開胃乳片這類制酸劑..效果不大。我是照胃鏡才知道雖只是打嗝,其實胃部輕微發炎。照完胃鏡後,醫師開給我相關用藥,持續吃一個月,我已經完全康復。所以,不要輕忽打嗝。

Connle Cho
Connle Cho 2020-07-04 23:57:23 #3F

@Lisa07

但我小孩先得四歲,我問E生,E生又話正常,話我擔心可以入院check吓照肺照CT我話咁細個照CT

匿名
傻眼貓咪 2020-07-05 06:21:02 #4F

可以換別家看

醫院不是很多嗎?

Lisa07
Lisa07 2020-07-05 22:45:47 #5F

@Connle Cho

我覺得是胃部問題。你要打聽一下專門看小兒腸胃科醫師。我知道台大醫院小兒科也有兒童胃鏡檢驗,其他就不熟了。你最近能做的是盡量先給小孩吃好消化食物,食物減量,三餐之外盡量不要吃零食,讓腸胃休息。可以先去西藥房買"日本原裝表飛鳴"..是一種簡易型腸胃藥,包裝上是五歲以上兒童才能吃,可能怕太大顆..五歲以下要買"新表飛鳴S 細粒/細粉 45g...可惜台灣沒進口。版上有人把原來表飛鳴磨碎給小朋友吃,你可能要問一下藥師。..這是小朋友健胃整腸益生菌,如果吃一段時間還沒改善,建議你要去兒童胃腸科檢查。

Connle Cho
Connle Cho 2020-08-23 03:06:22 #6F

@Lisa07

我想請問你上次驗出係咩問題導致到我打嗝

Connle Cho
Connle Cho 2020-08-23 03:50:42 #7F

@Lisa07

請問你上次你檢查出係乜原因導致你打嗝,我四歲仔仔驗左血嗰啲指數肝臟胰臟嗰啲都大致正常但係醫生話咁細個唔建議照CT,可能在一部檢查會做腹部超聲波

Lisa07
Lisa07 2020-08-26 16:46:03 #8F

@Connle Cho

沒錯,我只有打嗝症狀..其他正常。醫師說這是"脹氣"反應,老實說ct和超音波是照不出"胃部發炎"..覺得醫師在敷衍你而已。小孩照胃鏡可能不好處理,有些會極度抗拒...導致檢驗失敗。建議你先買小兒健胃整腸要吃一吃..一直沒改善才去大醫院檢查。

Connle Cho
Connle Cho 2020-08-26 19:19:38 #9F

@Lisa07

但我是香港有你介紹嗰隻腸胃藥嗎買嗎

Connle Cho
Connle Cho 2020-08-26 19:46:11 #10F

@Lisa07

但如果小朋友真係胃部發炎我估佢應該會痛,但我問我仔仔有冇邊到痛佢又話乜地方都冇痛?,而家已經五個月,睇過醫生,有一個E生又話打c嗝唔洗入院,另一個醫生就話先驗血但驗血報告又正常,最主要驗下肝臟胰臟嘅功能是否正常唔係血小板之類正唔正常也是正常,醫生話小朋友可能性嘅問題可能係肺部,但醫生聽佢肺部又正常,醫生好似你所講佢話可能係胃好多食物係佢身體度發酵令到胃氣過多,又開咗兩星期嘅益生菌俾我小朋友食佢又問我小朋友大便係咪唔好我話我小朋友大便係比較唔係咁好 好硬同埋唔係日日有得去,但係我而家已經食咗一星期多啦都唔見有改善,但係較早前呢我就買咗衍生有一隻係食積胃片,試過七日都冇打C嗝,但第八日就打,一日打左三次,之後又相隔六日無打,第七日又打,又係一日打二至三次,跟住又第日又有打,之後又相隔三日無打咁樣,但之前呢就相隔三日兩日都會打一次

天天打嗝_10F_img_1

天天打嗝_10F_img_2

圖解媽媽百科

特別企劃

台灣生態藏寶圖「有怪獸」app親子界正夯!步道邊玩邊學趣味多
台灣生態藏寶圖「有怪獸」app親子界正夯!步道邊玩邊學趣味多

盈翠絲媽咪的毛髮蓬鬆感
盈翠絲媽咪的毛髮蓬鬆感

盈翠絲媽咪的毛髮蓬鬆感

媽咪投票趣

你家誰簽小孩聯絡簿?媽媽還爸爸?

※可複選1~3個答案

精選專題

more >
過敏別來亂!醫師&家長抗敏奇招